Welkom

Klik op de middelste foto om in te zoomen, of op de foto's aan de zijkant om door het album heen te navigeren.Klik op de middelste foto om in te zoomen, of op de foto's aan de zijkant om door het album heen te navigeren.Klik op de middelste foto om in te zoomen, of op de foto's aan de zijkant om door het album heen te navigeren.Klik op de middelste foto om in te zoomen, of op de foto's aan de zijkant om door het album heen te navigeren.Klik op de middelste foto om in te zoomen, of op de foto's aan de zijkant om door het album heen te navigeren.Klik op de middelste foto om in te zoomen, of op de foto's aan de zijkant om door het album heen te navigeren.Klik op de middelste foto om in te zoomen, of op de foto's aan de zijkant om door het album heen te navigeren.Klik op de middelste foto om in te zoomen, of op de foto's aan de zijkant om door het album heen te navigeren.

Welkom op de website van Heerenzijl.

De naam Tjitze Bouma is bij velen bekend. Een dynamisch persoon met een veelzijdig bedrijf, waar inmiddels het gehele gezin werkzaam is. Tjitze is veehandelaar en bemiddelaar in productierechten en onroerend goed. Daarnaast exploiteert Tjitze een melkveehouderijbedrijf en heeft een opfok- en handelsstal voor Friese paarden. Zijn vrouw Hielkje Bouma-Brouwer vervult de administratieve werkzaamheden. Dochter Tjitske en schoondochter Ina zijn gespecialiseerd in betalingsrechten, fosfaat- en ammoniakrechten. Beide dochters Tjitske en Geeske delen de passie voor Friese paarden. Zoon Johannes is te vinden op de boerderij.

Het kantoor en de paardenstal is gevestigd op Heerenzijl in het dorpje Terkaple. Terkaple is een boerendorpje in het Friese weidse landschap, 8 km van de dorpen Joure en Akkrum.

Historie naam Heerenzijl en Terkaple

Ons bedrijf is vernoemd naar de Heerenzijlbrug, de brug die het Sneekermeer en de Terkaplesterpoelen met elkaar verbindt. De naam van de Heerenzijlbrug is afgeleid van de Heerensloot, die door de Schoterlanse Compangie is gegraven. De compagnie werd opgericht in 1551 door een Friese raadsheer en enkele Utrechtse geldschieters, die inspeelden op de groeiende vraag naar brandstof in de steden van Holland. De heren lieten voor de afvoer van turf een vaart graven die aansloot op het Sneekermeer. Aan het einde van deze "Heeren"sloot ontstond de eerste Noord-Nederlandse veenkolonie: "Heeren"veen. Vanuit daar legden ze een netwerk van vaarten en wijken aan om de turf naar de steden in Holland te vervoeren.

Het dorp Terkaple heeft ongeveer 200 inwoners en dankt haar naam aan het ontstaan rond een kapel: "Ter Kapelle". Deze kapel hoorde bij de kerk van Aldeboarn. Naast het kerkje uit 1845 zijn een aantal fraai gelegen oude boerderijen en een karakteristieke ophaalbrug midden in het dorp.